Tonul este pescuit în apele arhipeleagului Azore,folosind metoda “pole and line” (un pescar,un fir,un cârlig, un ton), fiind considerată singura metodă de pescuit sustenabilă pentru mediu și care nu periclitează viața delfinilor. Mai multe detalii găsiți mai jos.
Ton file KATSUWONUS PELAMIS, ulei de masline, oregano și sareConservele Santa Catarina sunt produse exclusiv artizanal. Ingredientele cum ar fi: ceapa,usturoiul, pătrunjelul, ardeii sau pasta de roșii provin din Fajãs São Jorge(platforme fertile create de curgerea lavei sau alunecări de teren). Acestea sunt cultivate cu grijă și dragoste de locuitori insulei São Jorge.
în fabrica Santa Catarina,120 de femei prelucrează peștele după metoda artizanală: spălare manuală, gătire, curațarea manulă de piele ,dezosare, separarea diferitelor părți a tonului ,conservare și etichetare.
Burta tonului,cunoscută ca “Ventresca” este cea mai grasă și gustoasă parte din pește. Spatele tonului se transformă în file sau steak, având un gust și textură fină.
“Pole and line” este o metodă artizanală de pescuit, ce necesită experiența pescarilor din insula São Jorge. Începe prin detectarea cu binoclu a bancurilor de ton, după care aceștia se apropie cu barca si opresc motoarele. Pescarii folosesc o perdea de apă(stropitori) pentru a simula mișcarea prăzii cu care se hrănește tonul si totodata să îi camufleze. Aruncă momeala vie in apă pentru a atrage bancul și încep să pescuiească. Această metodă îi permite pescarului să prindă destul ton astfel încât să nu pericliteze și alte specii sau pești mici. Contrar la ce se întâmplă în cazul pescuitului cu năvod practicat de flotele comerciale unde prada nedorită este aruncată în ocean.